Çocuğunuzda demir eksikliği varsa dikkat

Çocuğunuzda demir eksikliği varsa dikkat
Ailelerin yakındığı konulardan birisi de çocuklarda meydana gelen demir eksikliğidir. Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan çok farklı rahatsızlıklar olabilmektedir. Demir eksikliğinin ortaya çıkma nedeni genellikle çocukların besinlerden gerekli demiri alamaması veya annede demir eksikliği olmasıdır. Erken ek gıdalara başlama, prematüre doğum, erken inek sütüne başlama, anne sütüyle beslenen bebeklerin 4üncü ayından itibaren demir almaması gibi nedenler bu olumsuz sonucu doğurmaktadır.Demir Eksikliği Anemisini Görmezden Gelmeyin   

Demir eksikliği
anemisinin oluşmaması içi anne sütünün önemi büyüktür. Anne sütünün 100 mlt`sinde 0,9 mgr. demir olduğundan ve bununda sadece %50`si emilebildiğinden gündelik olarak en az 1 mgr. demir ihtiyacı için bebeklere 4. Aydan itibaren kilo başına 1 damla şeklinde demir damlalarına başlamak gerekir. 6. Aydan itibaren ise ek gıdalara başlanmaktadır. Demir bakımından zengin tahıllı mamalar çocuk beslenmesinde önemli yer tutar.
demir eksikliği

Demir Damlalarının ÖnemiPrematüre doğan bebeklere en geç 1. Ayından itibaren demir damlalarının verilmesi gerektiği uzman doktorlar tarafından defalarca tekrarlanmaktadır. 2. Yaşa kadar bebeklere kesinlikle hiçbir suretle inek sütü verilmemelidir. İnek sütünün içerisindeki demir oranı oldukça düşüktür. Bunun yanında demir emilimi de oldukça düşük durumdadır. İnek sütünde bulunan pek çok alerjen protein bağırsakta gizli kanama yolu ile demir eksikliği anemisine sebebiyet vermektedir. 1 yaş sonrası bebek şayet anne sütü içmiyorsa inek sütü yerine ikame olarak toz veya sıvı biçimde 1-3 yaş arasındaki çocuklara özel olarak üretilmiş demiri yüksek junior süt ya da süt tozları kullanılabilir.
Demir bakımından en zengin gıdalara bakarsak karaciğer, kırmızı et, kuru baklagiller, beyaz et ürünleri, tahıllar, kuruyemişler, üzüm pekmezi gibi gıdalar olmaktadır. Ispanak ve yumurta sarısı yüksek miktarda demir içermektedir ancak içerisindeki demir emilmeyen bileşkeler şeklinde olduğundan büyük fayda göstermezler. Bu nedenle demir eksikliği tedavisinde kullanılmazlar. Demir Eksikliği Çocuklarda Büyük Problem Çocuklarda görülen pek çok üst solunum yolu rahatsızlığı gerekli vitaminlerin bünyeye alınmaması neticesinde kendisini göstermektedir. Demir eksikliği bağışıklık sistemine büyük darbe vurmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıf olduğu sürece de çocuk her türlü rahatsızlığı rahatlıkla kapabilmektedir. Eskiden sadece kış aylarında görülen gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı günümüzde daha sonbaharın başlarında kendisini göstermektedir. Demir eksikliği çocuklarda son dönemde oldukça sık gözlemlenmektedir. Uzman doktorlar aileleri bu tehlikeli durum hakkında uyarmaktadırlar. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü uzman doktorları demir eksikliğine karşı çocuğa her türlü tedavi yöntemlerini uygulayarak çocuğun bu ciddi problemle yüzleşmesini engellemektedirler.
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:01/01/2014
Okunma Sayısı:9972
Soru sor