Burun tıkanıklığı canınızı sıkmasın

Burun tıkanıklığı canınızı sıkmasın
Burnun en önemli görevi solunumdur ve bu işlevini tam yerine getiremediği takdirde kişide pek çok sorun kendisini belli eder. Burun boşluğu ortada septum adı verilen kıkırdak ile kemikten yapılı bir bölme ile ikiye ayrılmaktadır. Her iki tarafta da konka adı verilen etler bulunmaktadır. Bu etlerin görevi solunum havasının nemlendirilmek ve ısıtmaktır.Burun tıkanıklığının pek çok sebebi olabilir. Anatomik, tümöral ya da iltihabi faktörler bunda rol oynayabilirler. Septum deviasyonu dediğimiz burun eğriliği, konka adını verdiğimiz etlerin büyümesi, geniz eti, alerjik rinit, burun boşluğu iltihapları, nasal polip, burun boşluğu tümörleri, dar burun sendromu burun tıkanıklığının başlıca nedenleri olarak bilinmektedir.
burun tıkanıklığı

Burun Tıkanıklığı Teşhis ve TedavisiBurun tıkanıklığına neden olan durumlar en iyi şekilde burun muayenesi ile anlaşılacaktır. Bu muayene endoskopik olarak yapılırsa daha net olarak netice anlaşılacaktır. Pek çok kez herhangi bir tetkike gerek kalmadan burun tıkanıklığının sebebi muayene ile anlaşılabilmektedir. Fakat bazen bilgisayarlı tomografi, alerji testleri gibi tetkikler de gerekebilmektedir.

Burun tıkanıklığı tedavisi
, burun tıkanıklığının nedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Burun tıkanıklığı durumunda genellikle kullanılan yöntem ameliyattır. Alerjik durumlar ilaçla tedavi edilebilmektedir fakat alerjiye bağlı et büyümesi varsa yine ameliyat gerekebilmektedir. İltihaplar ilaçla tedavi edilmesine karşın tümörler ameliyat gerektirmekte hatta sonrasında radyoterapi bile gerekebilmektedir.
burun tıkanıklığı tedavisi

Yapısal olarak bozukluklar hastada solunum problemine neden olur. Burun tıkanıklığında düzenli nefes alamama pek çok kalp sorununa işaret eder. Sorun enfeksiyon kaynaklıysa tedavi enfeksiyonu ortadan kaldırma amaçlıdır. Akut sinüzit söz konusu ise antibiyotik tedavisi mümkün olabilir. Burun tıkanıklığında alerji söz konusu ise en ideal tedavi şikayetlere neden olan alerjik durumlardan uzak durmaktır.

Burun eti tıkanmaları
nda konkaların küçülmesi için en başında ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Alerjiye bağlı konka büyümelerinde alerjinin tedavisi konkaların küçülmesini sağlayabilmektedir. İlaç tedavisi yeterli kalmaz ise mutlaka ameliyat gerekir.

Özel Meltem Hastanesi
Kulak Burun Boğaz bölümü uzman doktorları burun tıkanıklarına karşı en etkin tedavi yöntemlerini uygulayarak hastanın rahat bir nefes almasına yardımcı olmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:17/12/2013
Okunma Sayısı:10158
Soru sor