Burun hastalıklarından kurtulma zamanı

Burun hastalıklarından kurtulma zamanı
Burun septumu dediğimiz oluşum burun boşluğunu ortadan ikiye bölen bir duvar olarak düşünülebilir. Normal koşullarda septum orta hatta bulunmaktadır. Sağ ve sol burun boşlukları da eşit genişlikte olmalıdır. Bazen septum orta hat dediğimiz kısımdan çok sapmış olabilir. bu duruma septum deviasyonu diyoruz.Septum Deviasyonu Nedeni Nedir?Septum deviasyonunun görülme durumunun nedeni farklı şekillerde olabilir. Nadir olarak bazı bebekler anne karnındayken septumun eğri gelişmesine bağlı olarak görülebilir. Bazen septum olayı bebeğin anne karnından doğum kanalıyla geçerken meydana gelebilmektedir. Çocukluk çağında meydana gelen çarpmalar, kazalar, yaralanmalar septum deviasyonuna neden olabilmektedir. Septum deviasyonları büyüme çağında burun kemik ve kıkırdaklarının farklı hızda gelişmesi sonucu da meydana gelebilir.
septoplasti

Septum Deviasyonu Belirtileri Nelerdir?Septum deviasyonunda en sık görülen belirti burundan nefes almada güçlük çekilmesidir. Burun tıkanıklığı genel olarak septumun eğik olan tarafındadır. Fakat her iki tarafta bazen sağda ve bazen solda değişken nefes alma güçlükleri çekilebilir. Septum deviasyonu tekrarlayan burun kanamalarına, tek veya çift taraflı burun tıkanıklığına, bazen yüz bölgesinde ağrı, geniz akıntısı ve baş ağrısına, uykuda sesli bir şekilde nefes almaya sebebiyet vermektedir.Septum Deviasyonu Teşhis ve Tedavisi Nasıldır?Doktor gerekli muayeneleri yaptıktan sonra travma ve ameliyat geçirilip geçirilmediğini soracaktır. Burun içi ve septumu muayene edilir. Bu muayene hiçbir ağrı ya da sızı olmaksızın endeskop vasıtasıyla gerçekleştirilir. Septum teşhisi konulursa bunun için tedavi yöntemi cerrahi olacaktır. Bu ameliyata septoplasti adı verilmektedir. Septoplasti hem lokal hem de genel anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyat burun deliklerinden yapılan ve dışarıdan belli olmayan kesilerle gerçekleştirilir. Septum olması gereken uygun yere getirilir. Ameliyat ortalama 1-1,5 saat kadar sürmektedir. Ameliyat sonucunda septumu ortada tutmak amacıyla her iki tarafa atel ve tamponlar yerleştirilir. Bu destekler ameliyattan bir iki sonra alınmaktadır.
septum deviasyonu

Ameliyat için Uygun Yaş NedirBurun septumunda yüz kemiklerinin de gelişimini etkileyen unsurlar bulunmaktadır. Bu gelişim süreci ile tüm yüz hatları belirlendiğinden bu cerrahi müdahale 18 yaşından önce yapılmamaktadır.Erişkinlerde ise büyüme merkezleri aktif olmadığından böyle bir sıkıntı oluşmayacaktır ve septoplasti rahatlıkla yapılabilmektedir. Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü uzman doktorları septoplasti ameliyatını uygun tedavi yöntemleri ile gerçekleştirmekte ve kişiyi bu büyük sıkıntıdan kurtarmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:21/11/2013
Okunma Sayısı:9869
Soru sor