Bu belirtiler varsa boyun fıtığınız olabilir

Bu belirtiler varsa boyun fıtığınız olabilir
Özellikle çalışan kesimde oldukça sık rastlanan boyun ağrıları hemen hemen her yaş grubunda karşılaşılan ciddi bir problemdir. Neredeyse her üç kişiden birinde yaşamı boyunca en az bir defa boyun ağrısından şikayet etmektedir. Boyun omurgasını oluşturan ve omur adı verilen kemik ve eklemlerin, omurların arasında yer alan diskler ve omurganın çevresindeki kas bağlarının bozulması ile gelişmektedir. Boyun ağrısına boyun fıtığı, boyun omurgasında kireçlenme, disk dejenerasyonu, romatizma, kötü duruş ve boynu kötü kullanmaya bağlı zedelenme gibi pek çok sebep neden olabilmektedir.
boyun fıtığı

Boyun Fıtığı Nedir?Boyun dediğimiz bölge 7 adet boyun omurundan oluşmaktadır. Omurlar arasında hareket etmeyi sağlayan diskler bulunmaktadır. Disk dediğimiz bu yapı su ve kollajen yapı sayesinde omurga üstünde binen yükü telafi ediyor. Bununla birlikte iki kemik dokunun birbirine temas etmesini engelliyor. Yaş ilerledikçe disk dokusu suyunu kaybederek sert ve hareketi kısıtlanmış bir hale geliyor. Vücut yükünü taşıyan bu disk dokusu dejenere olduğu takdirde hastalık ortaya çıkmaktadır. Diskin iç kısmındaki yumuşak yapılar dış kısmındaki sert yapıdaki küçük yırtıklardan dışarı çıkmaktadır. Bazen omur yapısı bozulabildiğinden omurlar sadece küçük kemik çıkıntıları meydana getirmektedirler. İçerisindeki yumuşak yapının veya kemiklerin çevre dokulara baskı yapması neticesinde meydana gelen olay boyun fıtığıdır.
fıtık

Boyun Fıtığı Belirtileri

Boyun fıtığının en açık belirtisi ağrıdır. Hastalığın başlangıç evresinde boyun ve sırt ağrısı öne çıkar. Durum ilerledikçe dejenere olan diskin sinirlere baskı yapması sonucu kol ve parmaklara kadar inen ağrılar ve uyuşmalar kendisini gösterir. Bir süre sonra sinirin baskı altında kalmasına bağlı olarak kuvvet azalması başlar. Tedavi edilmeyen ileri safhalarda omurilik baskı altında kaldığında bacaklarda güçsüzlük ve idrar kaçırma gibi oldukça tehlikeli bir safha başlar. Boyun Fıtığında Tedavi Yöntemleri

Boyun fıtığın
da ilk olarak ilaç tedavisi veya fizik tedavisi uygulanmaktadır. Cerrahi müdahale eğer bunlardan sonuç alınmazsa veya ciddi bir evrede seyreden fıtık için uygulanmaktadır. Başlangıç evresinde ilaç ve istirahat verilir. Ağrının azaldığı dönemde ise duruma göre  fizik tedavi uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi ise ancak ilerleyici kas gücü kaybı, refleks kaybı, duyu kusuru, omuriliğe baskı yapan boyun fıtıklarında, ilaç ve fizik tedaviye rağmen şikayetleri devam eden hastalara, omurga kırığı ile omurga kayması olanlara, ciddi omurilik baskısı ile karşı karşıya gelenlere yapılmaktadır. Cerrahi operasyonda amaç sinir dokusu ve omuriliğe olan baskıyı gidermektir. Yani bir başka deyişle fıtığı yok etme amaçlanır. Bunun yanında hastada kolda uyuşma, güç kaybı şikayetlerinden kurtarma amaçlanır. Günümüzde uygulanan cerrahi teknikler ile boyun fıtığında net sonuç almak mümkündür. Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahi bölümü uzman doktorları boyun fıtığına karşı en en etkili yöntemleri kullanarak kişiyi bu sıkıntılı hastalıktan kurtarmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:18/12/2013
Okunma Sayısı:10787
Soru sor