Böbrek yetmezliğine karşı erken tanı ve teşhis

Böbrek yetmezliğine karşı erken tanı ve teşhis
Böbrek Yetmezliğine Karşı Erken Tanı ve TeşhisKoyu kırmızı renkte omurganın iki yanında bulunan ve fasulyeyi andıran şekliyle böbrekler kanı temizleyerek idrar oluşumunu sağlarlar. Akabinde idrar böbreklerden idrar torbasına gelir. Böbreklerin vücut fonksiyonlarını düzenleme amacıyla  bazı görevleri vardır. Vücut sıvılarını düzenlemek amacıyla kanı böbrek arterlerinden alıp genel dolaşıma, böbrek venleri vasıtası ile iletirler. Atık ürünler, yiyecekler ve aktiviteler neticesinde proteinlerin yakılmasıyla meydana gelirler. Meydana gelen bu maddeler daha sonra idrarla birlikte atılmaktadır. Böbrekler bünyede bulunan hormon adı verilen önemli kimyasal maddeyi salgılamaktadırlar. Kan hücre yapımındaki kontrol sürecinde böbrekler yine aynı şekilde etkilidirler. Bununla beraber böbrekler kemiklerin güçlenmesinde de aktif rol oynarlar.

Böbrek Yetmezliğinin Sebebi Nedir?
Böbrek yetmezliği pek çok nedenle ortaya çıkabilir. Böbreğin bazı bölümlerinin iltihaplanması, böbreğin süzme görevi yapan kısımlarında yine iltihap veya hasar oluşması, şeker hastalığı, böbrek kistleri, yüksek tansiyon, böbreklere giden bazı damarların hasarı ile ortaya çıkan kan akımı azalması böbrek yetmezliğinin nedenleri arasında sıralanabilir.
böbrek yetmezliği

Böbrek Yetmezliğinde Belirtiler

Böbrek yetmezliği
akut ve kronik olarak iki şekilde meydana gelmektedir. Akut böbrek yetmezliğinde böbrekler geçici bir süre görevlerini yerine getiremezler. Geriye dönüş mümkündür. Erken tanı ve doğru zamanlama ile böbrekler normal çalışma fonksiyonlarına devam ederler. Kronik böbrek yetmezliği dediğimiz durum daha ciddidir. Böbrek yetmezliğine dair bulgular günlük idrar miktarında azalma şeklinde veya aşırı bir şekilde yapma, cildin kahverengi, sarımsı bir hale gelmesi, nefes darlığının görülmesi, iştahsızlık, çok su içme, göz kapaklarında ve ayaklarda su birikmesi, tansiyon yükselmesi, kanlı ve ağrılı idrar, çocuklarda gece altına kaçırma, bilinç bulanıklığı, gelişme gerilikleri ve havale olarak sıralanabilir. Böbrek Yetmezliğinde TedaviBöbrek yetmezliğindeki ana sorun kanın hiçbir şekilde temizlenememesidir. Bu durumda kandaki zehirli atık miktarı artacaktır. Kan tuzları normal sınırların dışına çıkar. Kan potasyumu normalin çok üzerine çıkarsa hayati tehlike ortaya çıkabilir. Geçtiğimiz yıllarda böbrek yetmezliğinden hayati kayıplar meydana gelebilmekteydi ancak günümüzde tıbbın imkanları dahilinde bu hastalık kontrol altına alınabilmektedir. Böbrek yetmezliği son evreye gelmişse ilaç tedavisi yeterli gelmeyecektir. Tedavide ek destek üniteleri gerekebilir. Bu yöntem diyalizdir. Bir diğer seçenek ise böbrek naklidir. Özel Meltem Hastanesi İç Hastalıkları bölümü uzman doktorları böbrek yetmezliğine karşı en etkin tedavi yöntemlerini kullanarak hastayı sağlığına kavuşturmaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:12/02/2014
Okunma Sayısı:10819
Soru sor