Behçet hastalığı belirtilerine dikkat

Behçet hastalığı belirtilerine dikkat

Behçet hastalığı belirtileri ile mutlaka bir doktora görünmek gereklidir. Behçet hastalığı özellikle Akdeniz ülkelerinde sıklıkla görülmektedir. Hastalığın ortalama yaşı 20-40 yaş arasıdır. Erkeklerde daha sık meydana geldiği gözlemlenmiştir. Behçet hastalığı vücudun çeşitli yerlerinde iltihaplanmalarla kendini belli etmektedir. Behçet hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmamakla beraber tam olarak neden meydana geldiği bilinmemektedir.

Behçet Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Behçet hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı kalıtsal faktörler ve mikropların bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. Ağız bölgesine yerleşen mikroplar ile ortaya çıkan uçukların bu hastalıkların bu hastalıkta etkili olduğu şüphelenilmektedir. Bu mikroplar iltihaba neden olmaktadır. Yine de bu faktörlerin kesinliği yoktur.

behçet hastalığıBehçet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Belirtiler kendini oldukça şiddetli olarak belirttiğinden tanı konması da pek uzun sürmez. Ağızda çıkan yaralar Behçet hastalığının habercisi olarak kabul edilir. Farklı zamanlarda tekrarlayan bu yaralara aft adı verilir. Genital bölgede de orantılı olarak sivilce şeklinde kırmızı yaralar meydana gelir. Ağız yaralarında iz kalmazken genital bölgede çıkan bu sivilcemsi kırmızı yaralar iz bırakırlar. Behçet hastalığı gözlerdeki damarları da etkiler. Gözde kanlanma, bulanık görme, her iki gözde de meydana gelebilecek görme kayıpları olabilir. Deride de bir takım yaralar kendini belli eder. Yüz, sırt, kasık çevresinde yaralar görülmektedir. Bacaklarda görülen yaralar daha koyu kırmızı renktedir ve iyileşince bile iz bırakırlar. Eklemlerde ağrılar olur. Ayak, diz, el bileğinde, dirsek kısmında şişlikler meydana gelir. Kan damarlarında iltihaplanma meydana gelebilir. Şayet beyin damarlarında olursa şiddetli baş ağrıları meydana gelir. İltihap nedeniyle damarlarda tıkanma meydana gelirse kanama oluşabilir. Bu oldukça tehlikeli bir durumdur. Bacaklardaki tıkanıklıklarda şişlikler ve ağrı ortaya çıkabilir. Yine bunlarla birlikte böbrek ve akciğerde iltihaplanmalar ciddi promler ortaya çıkarabilir.

Behçet Hastalığını Tedavisi Nasıldır?

Behçet hastalığında tedavi şekli hastalığı tamamen ortadan kaldırma şeklinde değil, şikayetleri en aza indirme şeklindedir. Tedavi belirtilerin kendini gösterdiği organa göre değişmektedir. İlaç tedavisi bu bulguları ortadan kaldırmada kullanılmaktadır. Kortikosteroid, kolsişin ve bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar iltihapların artışını engelleyecektir. Bu ilaçlar hastalığı ortadan tamamen kaldırmaz. Geçici olarak hastayı rahatlatır.

Muayene ve Doktorla İletişim Önemlidir

Behçet hastalığı tedavisi uzun süren sıkıntılı bir hastalıktır. Bu nedenle düzenli olarak doktor muayenesi ve testler yapılmalıdır. Kan tetkikleri, göz muayenesi gibi testlerden mutlaka suretle geçilmeli ve hastalığın ilerlemesi kontrol altında tutulmalıdır. Uzman doktor hastalığın gelişim sürecini gözlemler ve yaptığı testler ile nasıl bir yöntem uygulayacağına ve hastalığı nasıl en hızlı şekilde ortadan kaldıracağına karar verir. Bu testler ile hastalığa neden olan durumlar araştırılabilir ve tedaviye bu şekilde yön verilebilir.

Behçet hastalığı doktor kontrolünde düzenli ilaç kullanımı ile yok edilebilir. Fakat bu ilaçlar kesinlikle kişinin kafasına göre alacağı ilaçlar değildir. Mutlaka doktor kontrolünde bu aşamalardan geçilmelidir.  

Güncelleme Tarihi:06/01/2022
Yayınlama Tarihi:29/10/2013
Okunma Sayısı:12188
Soru sor