Bebeğinize rota virüs aşısını ihmal etmeyin

Bebeğinize rota virüs aşısını ihmal etmeyin
Öncelikle rota virüsün tanımını yapmakta fayda var. Özellikle 6 ay ile 2 yaş arasındaki bebekleri etkileyen, bazen yeni doğan döneminde de rastlanan bir virüstür. Rota virüs çok bulaşıcı bir hastalıktır. Su veya kontamine gıdalarla, virüsü taşıyan eller yoluyla bulaşır. Tuvaletten sonra ve yemek öncesi, sonrası eller yıkanmalıdır. Yıkanmadığı takdirde ise kolaylıkla bulaşabilir. Özellikle kreş, bakım evler ve ana okullarında salgınlar görülebilir. Rota virüs oyuncaklarda da uzun süre canlı kalabilmektedir.
 
Rota Virüste Belirtiler Nelerdir
Virüs ağız yolu ile vücuda rahatlıkla girer. Ortalama 2 gün kuluçka sonrasında belirtiler görülmektedir. Özellikle kış aylarında bu daha çok görülmektedir. Genellikle bulantı, karın ağrısı, kusma, ateşle başlamaktadır ve ishalle devam eder. Bazen direk ishalle başlamaktadır. Süt çocuklarında kusma ve ishalin neden olduğu sıvı kaybı gelişebilir. Örneğin diş çıkarma döneminde olduğu gibi bağışıklık sistemi zayıf olan rota virüs aşısı olmayan hastalarda hastalık daha uzun ve ağır gelişebilmektedir.
rota virüsü

Rota Virüs Enfeksiyonunda Tedavi Süreci:Tedavinin başlıca amacı kusma ve ishale bağlı olarak ortaya çıkan sıvı kaybının önlenmesidir. Bebeğin beslenmesi devam ettirilmelidir. Sık ve azar azar beslenme yapılmalıdır. El temizliği suların kaynatılması ve hijyenik önlemler gerekir. Tuvaletten sonra el yıkama alışkanlığı edinilmelidir. Az yaplı ya da yapsız gıdalar tercih edilmelidir. Anne sütü var ise kesinlikle kesilmemelidir. İçerdiği şeker nedeniyle ishali ve sıvı kaybını artıracağından meyve suyu verilmemelidir. Eğer durum çok ağır ise hastanede serum verilmelidir.Uygulanacak aşı tedavisi vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek rota virüsüne karşı direnç sağlamaktadır. Aşı 2 ile 6 aylık bebeklere iki ay arayla iki doz olarak ağız yoluyla uygulanmaktadır. Özel Meltem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü uzman doktorları rota virüsü aşısını bebeğe uygulayarak rota virüsüne karşı önlemler almaktadırlar.  
Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:07/02/2014
Okunma Sayısı:8708
Soru sor