Bayramda beslenmenize dikkat edin!


Bayramda Yemeklere Dikkat
Bayram denildiği zaman hemen yüzümüz güler ve neşemiz yerine gelir. Bayram günlerİ göremediğimiz
dostlarımızı, akrabalarımızı, sevdiklerimizi görme imkanı bulduğumuz, gönüllerini aldığımız çok özel günlerdir. Bu özel günler beslenme açısından dikkat edilmediği zaman bir o kadar zarar verici hale gelebilir. Konunun uzmanları, nasıl ramazana yeni başladığımızda birkaç gün zorluk çekip, midemizi bu şekilde beslenmeye alıştırıyorsak, ramazan bittikten sonrada yememizi yavaş yavaş artırmayıp birdenbire aşırıyı yemeye başlarsak mide ve bağırsak problemleri ile karşılaşabileceğimize dikkat çekiyorlar.
Meltem Hastanesi Diyetisyeni Rabia Gül KEPEKÇİ, hem yemek yemede kısıtlama ortadan kalktığından hem de bayramda gerçekleştirilen ziyaretlerde yapılan ikramlardan dolayı (tatlı şeker,çikolata,çay,kahve,hamur işleri,asitli içecekler, kuruyemişler v.s) biraz daha dikkatli olmak ve her önümüze geleni yemeyip, seçici olmamız gerektiğini vurgulayarak, beslenmemizi üç ana üç ara öğün şeklinde planlamamız, az az ama sık sık yememiz konusunda bizleri uyarıyor. KEPEKÇİ, :'Aralarda yiyeceğimiz meyve, üç dört adet ceviz veya bir avuç fındık veyahut badem, bir su bardağı yarım yağlı süt,bir dilim ekmek (bir iki adet kepekli galeta) ve bir dilim yarım yağlı peynir ile yapılacak minik bir kahvaltı birden bire çok acıkmamızı önleyip ana öğünde aşırı yememizin önüne geçecektir'diyor.
Bayramda Nasıl Beslenmeliyiz?
Dyt. Rabia Gül KEPEKÇİ bayramda beslenme konusunda dikkat edilecek hususları ve önerilerini şöyle sıralıyor: *Ramazanda gün içerisinde içemediğimiz suyu gece boyunca telafi etmeye çalışırken, bayramda gün içerisinde düzenli aralıklarla 1.5 -2 lt. su içmemiz gerekir.
*İkram edilen tatlı ve içeceklerden en masum olanlarını tercih etmemiz, ısrarlara kulak tıkamamız gerekir. Hamurlu, kızartmalı, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmelidir.
*Pişirme yöntemlerine bakılarak kızartma, kavurma yerine haşlama, fırında veya ızgara tercih edilmelidir.
*Et ve tavukların en yağsızlarını seçmek gerekmektedir.
*Bol miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir.
*Bol posa ve protein içeriğinden dolayı haftada bir veya iki defa kuru baklagil tercih edilmelidir.
*Gün boyunca yemek yemeyip öğünlerini atlarsam ikram edilen tatlılardan ve hamur işlerinden rahatlıkla yiyebilirim diye düşünmeyiniz.Böylelikle çok daha fazla kalori alacağınızı unutmayınız.
*Ramazanda sigara daha az içildiği için bunu fırsat bilip daha da azaltıp bırakmak için çaba göstermek faydalı olacaktır.
*Ramazan da fiziksel aktivitemiz istemesekte azalacaktır. Bayramda günlük bir saatlik yürüyüşler mutlaka yapılmalıdır.

Sağlıklı ve mutlu bayramlar geçirmek dileğiyle.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:23/09/2008
Okunma Sayısı:8995
Soru sor