Asit reflüsüne karşı dikkat

Asit reflüsüne karşı  dikkat
Yutkunduğumuz takdirde yemek özofagus adı verilen kanaldan geçerek mideye ulaşmaktadır. Özofagus mideye açılmadan hemen önce diyafram dediğimiz bir kas tabakasından geçer. Bazen midenin bir bölümü diyaframdan göğüs boşluğuna çıkıntı yapabilmektedir. Bu duruma mide fıtığı diyoruz. Bu da mide asidinin özofagusa kaçmasına sebep olur. Bu durumda asit reflü olarak adlandırılmaktadır. Asit reflünün belirtileri arasında hazım rahatsızlığı ve mide ekşimesi görülür. Reflüde bazen hiçbir şikayet olmayabilir. Ancak reflünün şiddetine göre hastayı çok rahatsız da edebilir. Eğer sadece yemek borusuna kaçma var ise sindirim bozukluğu, göğüste yanma, bazen yalancı kalp ağrısı, hıçkırık gibi şikayetlere neden olabilir. Şayet asit salgısı boğaza kadar yükseliyorsa boğazda yabancı cisim hissi, gıcık hissi, ses kısıklığı, kronik öksürük gibi şikayetlere neden olabilir. Gıcık hissi nedeniyle hastalarda sürekli boğazı temizleme isteği olabilir. Boğaz ile ilgili sıkıntılar olduğu zaman illa yemek borusu ve mide ile şikayetlerinde beraber olması gerekli değildir.
reflü

Asit Reflüsünde Teşhis ve Tedavi
Reflü hastalığında teşhiste hastanın anlattıkları esastır. Belirtilere göre reflü olabileceği düşünülür. Muayenede ses tellerinde özellikle arka tarafta meydana gelen kızarıklık ve tahriş olması reflü teşhisini güçlendirmektedir. Burundan sokulacak bir tüp ile yemek borusundaki asit tayin edilebilir. Ağızdan girilerek yemek borusu ve mide muayenesi yapılır. İlaçlı film çekilmesi ise hastaya ilaç yutturularak film çekilmesini kapsar. Yapısal anormallikler bu şekilde tespit edilebilir. Reflünün tedavisinde üç seçenek mevcuttur. Hastanın dikkat etmesi gerekenler, ilaç tedavisi veya ameliyat şeklindedir. Doktor gözetiminde hasta uygulaması gereken şeyleri yapar. Örneğin sırt üstü yatmamak, mide asidini arttıran ilaçlar almamak, yemek yiyip hemen yatmamak, sigarayı bırakmak, yatmadan önce çay, kahve, alkol tüketmemek, dar pantolon veya etek giyilmemesi gibi? Bunun dışında reflü hastalığında asit salgısını azaltan veya asidin zarar vermesini önleyecek ilaçlar kullanılmaktadır.
Reflü tedavisinde bazen ameliyata da başvurulabilir. Bu ameliyat en çok mide fıtığı için uygulanmaktadır. Bazı durumlarda ilaçlardan cevap alınamadığında mide ve yemek borusundaki kası güçlendirmek için ameliyat uygulanabilmektedir. Özel Meltem Hastanesi İç Hastalıklar (Dahiliye) bölümü uzman doktorları reflüye karşı en uygun tedavi yöntemlerini uygulamaktadırlar.
Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:06/01/2014
Okunma Sayısı:2453
Soru sor