Ağrısız doğum ile endişelerinizden kurtulun

Ağrısız doğum ile endişelerinizden kurtulun

Bilindiği gibi doğum ağrısı ağrıların en şiddetlilerinden biridir ve genelde kadınlarda büyük bir korkuya neden olmaktadır. Doğum sırasında rahmin kasılması, ıkınma gibi eylemler sürecinde ağrının giderilmesi ise hem anne adayının hem de çocuğun sağlığı açısından oldukça önemlidir. Epidural Anestezi veya halk arasında ağrısız doğum veya prenses doğum olarak bilinen yöntem hem normal doğumda hem de sezaryen doğumda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu sayede anne adayları tereddütsüz bir şekilde normal doğum sürecine girebilmektedirler. Önemli olan bu operasyonun tam donanımlı bir hastanede ve uzman bir doğum uzmanı tarafından yapılmasıdır.

Epidural Anestezi (Ağrısız Doğum) Nedir? Faydaları Nelerdir?

Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hale Uzer epidural anesteziyi şu şekilde açıklıyor ; 'Epidural Anestezi dediğimiz yöntem, vücudun belirli bir yerinde oluşan ağrı iletimini durduran bölgesel bir anestezi türüdür. Bu sayede operasyon sırasında kadının direnci doğum yapabilecek bir ağrıya indirgenebilir. Kas gevşemesine neden olan bu anestezi ile kadın rahatlar. Bu şekilde doğumun daha kontrollü ve sağlıklı geçtiğini belirten Op. Dr. Uzer kadının ağrılarına negatif etki yaratan korku faktörüne değinmektedir. Dr. Uzer; 'Kadında ağrıya neden olan iki faktör vardır; endişe ve yeterli bilgi olmaması. Korku ve bilgisizlik kadının sancı sürecini negatif yönde etkilemektedir. Doğum ile ilgili yeterli bilginin olmaması da kadında psikolojik olarak gerilime ve vesileyle acıya neden olabilmektedir. Unutulmamalıdır ki doğum ile ilgili edinilecek bilgi, doğum yapacak olan kadının kendisini neleri beklediğini bilmesi açısından önemlidir. Bunu bilerek bilinçli bir şekilde doğuma girecek olan anne adayı bu duruma psikolojik olarak daha dayanıklı olacaktır.' demektedir.

Hangi Durumlarda Epidural Anestezi Tercih Edilir?

Burada annenin bilinçli olarak, isteyerek doğum sürecine tanıklık etme isteği önemlidir. Acil cerrahi müdahaleyi gerektirmeyen yüksek riskli durumlar ile epidural uygulamayı zorlaştıracak veya riski arttıracak hematolojik bir durum yok ise tüm doğum hastalarında bu yöntem tercih edilmektedir. 

Epidural Anestezi Süreci Nasıldır?

Buradaki temel amaç en az ağrı ile operasyonun gerçekleştirilmesidir. Bu tekniğin gerçekleştirilebilmesi için bazı ön koşulların olduğunu belirten Op. Dr. Hale Uzer; '38-42 haftalık bir gecelik süreci olması, bu gebelik sürecinin problemsiz bir şekilde geçmiş olması, düzenli rahim kontraksiyonlarının olması, baş gelişte tek bebek olması ve annenin gönüllü olması gerekmektedir.' diyor ve ekliyor; `işlem ise anestezi uzmanına göre oturur pozisyonda veya yan yatar şekilde yapılabilir. İlk olarak annenin sırt bölgesi steril bir solusyon ile silinir. Bel kısmını oldukça belirgin hale getirecek bir pozisyona getirilir. İki bel omuru arasında lokal anestezi yapılarak iğne ile girişim yapılır. İğne içerisinden 1mm çapında plastik bir katater yerleştirilerek iğne çıkarılır. Ardından hastanın buna tepki vermesi beklenir. 20-25 dakikalık bir süre sonunda hasta buna cevap verir. Ayaklarda ısınma, karıncalanma ve göbeğe kadar yayılan bir uyuşma hissedilir. Bundan sonra doğum işlemi süresince herhangi bir ağrı hissedildiğinde ilaç tekrarlanabilmektedir. Doğum işlemi gerçekleştikten sonra ise katater çıkartılır.' Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Op. Dr.Uzer iyileşme süreci ile ilgili olarak da; 'Bilinci yeterince açık, ağrı veya sızısı olmayan hastanın iyileşme süreci oldukça hızlı olacaktır.' demektedir. 

Hangi Durumlarda Epidural Anestezi Tercih Edilmez?

Annenin duruma fiziken ve ruhen hazır olması gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Uzer, bebeğin ve annenin yüksek risk altında bulunduğu durumlarda bu yöntemin başarılı olamayacağını söylemektedir. Eğer böyle bir risk durumu var ise genel anestezi tercih edilmektedir. Epidural anestezi, hamile kadının bel bölgesinde özel bir pozisyonla uygulandığı için kadının pozisyonuyla ilgili meydana gelebilecek enfeksiyon, önceden geçirilmiş ortopedik cerrahi operasyonlar, kanama diyatezi, aşırı şişmanlık gibi problemlerden dolayı uygulanamaz.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:20/05/2013
Okunma Sayısı:12115
Soru sor