Ağrısız doğum ile acıya son

Ağrısız doğum ile acıya son

Ağrısız Doğum
'Normal doğum eyleminin doğallığını bozmadan, annenin ağrı duymasını engelleyerek doğumun gerçekleşmesini sağlayan ağrısız doğumda Epidural anestezi yöntemi, başka bir deyişle Prenses Doğum, her anne adayına uygulanabilir. Böylece hem anne, hem bebek için mutlu bir doğum gerçekleşir'.'Doğum ağrısı en şiddetli ağrılardan biridir. Bu ağrının doğum eylemini (rahmin kasılması, hastanın aktif katılımı ve ıkınması) etkilemeksizin giderilmesi hem anne hem de doğacak bebeklere önemli faydalar sağlar' diyen Kuğu, 'Bunu sağlayacak birçok yöntem mevcuttur. Bunlar arasında anneye enjeksiyon yoluyla ağrı gidericiler vermek, bebeğin çıktığı bölgeyi uyuşturmak, anestezik gaz ve hava karışımı solutmak, akupunktur, TENS (bel bölgesine elektrik uyarılar verilmesi) gibi yöntemler sayılabilir. Bunlar içinde bizce en iyi ve en çok tercih edilen yöntem ise bir bölgesel anestezi yöntemi olan "epidural anestezi"dir' ifadelerini kullandı.Doğum sancıları başlayınca uygulanan bu yöntem hem anne adayı hem de bebeği için son derece güvenli olmasının yanısıra uygulaması da kolaydır. Oturan anne adayının belinden yapılan bir iğne yardımı ile verilen lokal anestezik madde ile ağrı giderilir. Anne adayı ve çocuk doğumun başından sonuna kadar hem doğum hem de anestezi uzmanının takibi altındadır' diyerek sözlerine devam eden Kuğu, ağrısız doğumun nasıl yapıldığıyla ilgili şunları söyledi:
Nasıl Yapılır?
'Oturan anne adayına, omurilik etrafını dıştan saran alana lokal anestezik ve narkotik analjezik ilaç verilerek ağrı hissi giderilmiş olur. Böylece bel hizasına uygulanan ilaçlarla vücudun alt kısmından gelen ağrı sinyallerinin iletili geçici olarak durur ve kaynaklandığı bölgede ağrı hissedilmez. Bu yöntem esnasında yalnızca ağrı iletimi bloke olduğu için, dokunma duyusu ve harekete kabiliyeti kısıtlanmaz.
Anne adayı oturur pozisyonda sırtını dışarı çıkarır. Bölge antiseptik madde ile silinir, lokal anestezi yapılarak özel ince bir iğne ile epidural aralığa girilerek test dozu ilaç verilir. Ardından tam doz uygulanır. Çoğunlukla tekrar dozu verebilmek için konulan katater, doğumu takiben hemen çıkarılır.'
Her Anne Adayı Ağrısız Doğum Yapmak İster
Ağrı herhangi bir dokudan kaynaklanabilen kompleks ve nahoş bir algılamadır. Ağrı tedavisi uzun yıllardır tıpta en güncel ve üzerinden çok çalışılan konuların başında gelmektedir. Diyen Op. Dr. Kuğu, 'Normal doğum eylemi şiddetli ağrılı bir olaydır. Anneye rahat ve ağrısız doğum yaptırma arzusu ile yapılan çalışmalar sonunda sonuç vermiştir. Bu yüzyılın başlangıcından beri dünyada doğum eylemi sırasında farklı teknikler kullanılarak anne adaylarına yardım edilmiştir. Ağrısız doğumda en güvenilir ve rahat teknik epidural anesteziyle sağlanır.Hastanemizde bu konuda beceri ve deneyimli olan uzman bir kadroyla ve en son teknolojinin ürünlerini kullanarak hastalarımıza epidural anestezi ile normal ve ağrısız doğum yaptırılmaktadır' diyerek sözlerini tamamladı.
Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:24/12/2012
Okunma Sayısı:11942
Soru sor