Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktorlarımız

pic

Jin. Op. Dr.
Nuray Günay

pic

Jin. Op. Dr.
Sermin ŞEKKELİ

Hastanemizde Yapılan Doğum Türleri

pic

Normal Doğum

pic

Sezaryen Doğum

pic

Epidural Doğum

Anestezi Türleri

Bu yöntemin spinal anesteziden farkı, enjeksiyonun epidural aralığa yapılması ve yapılan yere epidural kateter adı verilen ince bir borunun yerleştirilmesi oluyor. 40-50 cm uzunluğundaki borunun yaklaşık 8-10 cm'si vücudun içinde kalıyor. Geri kalan kısım da hastanın omuzuna bantlanıyor. Ucunda da ilaç vermeye yarayan bir musluk bulunuyor. Ameliyat sonrası ağrı oluşması halinde, daha düşük dozlardaki lokal anesteziler buradan bele gönderiliyor. Hastanın ağrısı önemli ölçüde kontrol ediliyor.
Tek bir enjeksiyonla uyuşmanın sağlanması spinal anestezi olarak tanımlanıyor. Omurilik, bel bölgesinde belirli bir seviyede sonlanıyor. Onun iki ya da üç omur aşağısına, omurların arasından girilerek enjeksiyon yapılıyor. Beyni baş kısmında sarıp, kuyruk sokumuna kadar devam eden beyin zarı delinerek omurilik sıvısı içine ilaç veriliyor. Bu, o bölgeden geçen sinirler tarafından emiliyor ve uyuşma başlıyor. Buradan gelen ağrı sinyalleri beyne iletilmiyor ve hasta ağrı duymuyor.
Hastaların solunum cihazına bağlanmaması büyük bir avantaj olarak öne çıkıyor. Öte yandan bulantı ve kusma gibi şikayetlere genel anestezide daha çok rastlanıyor. Spinal anestezi ve kombine spinal-epidural anestezi, özellikle sezaryenlerde bebek ve anne temasının hemen sağlanması açısından önem taşıyor. Bebek için de tıbbi açıdan önemi bulunuyor. Çünkü genel anestezide bebek az da olsa bir miktar ilaca maruz kalıyor. Erken dönemlerde bebeğin genel anesteziye maruz kalması, doğumdan sonra solunum sorununa neden olabiliyor. Belden aşağısı uyuşturulan bir annenin bebeği, genel anestezi ile uyutulanınkine göre daha zinde oluyor. Ameliyat sonrasında hastanın kendine gelme süreci daha rahat gerçekleşiyor. Öte yandan solunum sistemi hastalıkları olanlar ve ileri yaştaki hastalarda bu yöntem özellikle tercih ediliyor. Tok olduğu halde acilen ameliyata alınması gereken hastalarda da spinal anestezi ve kombine spinal-epidural anestezi kullanılıyor.

Not: Kombine spinal epidural anestezi yöntemi ile gerçekleştirilen sezaryende, anne hiçbir ağrı duymuyor. Üstelik Kombine spinal anestezinin uygulandığı anne adayı bilinci açık olduğu için bebeğin doğduğu ana da şahit olabiliyor. Dolayısıyla doğumun bir çok anne için en heyecan verici sahnesini yaşama şansı elde ediyor. Tabii sonrasında da bebeğiyle ilgileneceği ağrısız günlerin konforunu yaşıyor. Kombine spinal epidural anestezinin genel anesteziden bir diğer üstünlüğü ise operasyon sırasında ve sonrasında verilen ilaçların plasenta yoluyla veya sütten bebeğe geçişin yok denecek kadar az olması. Oysa genel anestezi ile sezaryende, gerek operasyon sırasında gerekse operasyon sonrasında damardan ya da ağızdan verilen ağrı kesici ilaçlar bebeğe geçip istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor. Yöntemin bir başka avantajı ise genel anesteziye bağlı riskleri ortadan kaldırması

Bizi Neden Tercih Etmelisiniz

25. Yıllık Tecrübe

Tam Teşekküllü Yetişkin ve Yenidoğan Yoğun Bakım

7/24 Uzman Bayan Doktorlar