Tendon iltihabı

Tendon iltihabı

Kas ve kemikleri birbirine bağlayan dokunun iltihaplanmasına tendon iltihabı denir. Tendonun vücudumuzdaki eklemleri açıp kapatmada yani hareket ettirmede görevlidir. Kas kasılması sonucu tendonda gerginlik meydana gelir. Tendonun aşırı kullanılması tendon iltihabı nedenleri arasında yer alır. Tendonu aşırı güçle zorlama veya aynı hareketin arka arkaya tekrar edilmesi tendon iltihaplanmasına neden olabilmektedir.

Tendinit Tendon iltihabı çeşitleri 7 başlıkta toplanabilir.

1- Supraspinatus Tendonu

Omuzun tepe veya dış bölümünde hissedilen acı veya derin ağrıdır. Sürekli yapılan baş üstü kol hareketiyle yakından ilgilidir. Çoğunlukla yüzücülerde karşılaşılır.

2- Biceps Tendonu İltihabı

Omzun ön kısmında veya biceps tendonunun girdiği dirsekte hissedilen acı veya ağrıdır. Vücut geliştiricelerde sık rastlanır, hem omuz hem de biceps antrenman hareketleri bu problemi ortaya çıkarabilir.

3- Triceps Tendonu İltihabı

Dirseğinize yakın üst kol bölgenizin arkasında acı, morarma veya şişme; özellikle de kolunuzu tam olarak açtığınızda veya büktüğünüzde hissedilen sızlamadır. Aşırı kullanımdan veya üst kolda veya dirsekte aşırı güç kullanmaktan oluşur.

4- Lateral Epikondilit İltihabı

Dirseğinizin dış kısmında hissedilen acıdır. Teknik olarak ekstensor carpiradalis brevis tendon iltihabı olarak bilinir. Raket sporlarında sıkça görülür; bu yüzden jenerik adı `tenis dirseğidir?. El bileğini büken hareketler tetikleyicidir.

5- Medial Epikondilit İltihabı

Dirseğin iç kısmında hissedilen acıdır; aynı zamanda golfçü dirseği’de denir. El bileğini  döndüren veya öne büken hareketler tetikleyicidir.

6- El bileği tendon iltihabı

Dirseğin iç kısmında hissedilen acıdır; aynı zamanda golfçü dirseği’de denir. El bileğini döndüren veya öne büken hareketler tetikleyicidir.

7- Diz kapağı tendon iltihabı

Diz kapağının direk aşağısında (infrapatellar) veya üzerinde (suprapatellar) hissedilen acı veya hassasiyettir. Zıplamak veya diz bükmek potansiyel sebeplerdir.

Tendon iltihabı belirtileri nelerdir?

Tendon iltihabı çoğu zaman sessizce ilerler. Eğer 2 haftadan fazla süren bir acı/sızı hissediyorsanız bir ortopedi uzmanına başvurmanızda fayda vardır. Bununla birlikte bir çok semptomlar görülebilir. Tendon alanında yanma ve ağrı hissi. Tendon bölgesinin hafif şişmesi ve dokunmaya duyarlı hale gelmesi. Hareket esnekliğinin azalması ve güç kaybı gibi bulgularla kendini göstermektedir.

Tendon İltihabı Tedavisi

Tendinit tedavisinde 1. basamak tendonun hareketinden sorumlu olduğu ünitelerin (parmaklar, el ayak bilekleri, dirsek, omuz, kalça ve bel eklemleri) hareketlerinin kısıtlamnası ve desteklenmesidir. Vakanın bulunduğu bölge birkaç gün dinlendirilir. Eğer iltihaplanma başlangıcı kolda ise kol askısı kullanılması gerekir. Öncelikle buz uygulaması ile şişmeyi azaltma ve daha sonrasında sıcak uygulama ile bölgeyi rahatlatma uygulanabilir. 1. basamak tedaviye cevap vermeyen kansifik tendinit durumlarında ve bölgede tendon yırtığı mevcutsa tedavi edici cerrahi bir operasyona ihtiyaç olabilir.

Konuyla ilgili diğer aramalar: tendon iltihabı tedavisi, ayakta tendon iltihabı, dizde tendon iltihabı, tendon iltihabı nasıl geçer, tendon iltihabı tendinit, tendon iltihabı ameliyatı, tendon iltihabı belirtileri, dirsekte tendon iltihabı, tendon iltihabı nasıl geçer, tendon iltihabı nedir.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:27/10/2014
Okunma Sayısı:97087
Soru sor