Geniz etinin ortaya çıkardığı sağlık sorunları

Geniz etinin ortaya çıkardığı sağlık sorunları

Henüz çocuk yaşlarda ortaya çıkan geniz eti problemi çocukların gelişimine olumsuz yönde etki ederken beraberinde farklı sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu problemin erken teşhis ile biran önce önüne geçilmesinin önemini anlatan Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Gökalp Dizdar akla takılan tüm detayları anlattı.

Geniz etinin çocuk yaşlarda ortaya çıkan ve ileriki yaşlara kadar devam edebilen bir rahatsızlık olduğunu belirten Dr. Gökalp Dizdar özellikle boğaz enfeksiyonlarının sık yaşanmasının geniz eti büyümesine neden olduğunun altını çiziyor.

Geniz eti büyümesi çocukta başta uyku düzensizlikleri olmak üzere horlama, yatakta yer değiştirme, solunumda güçlük gibi sorunlara neden olabiliyor. Şayet burundan nefes almada güçlük varsa ve ağızdan nefes alma sıklığı yaşanıyorsa büyük ihtimalle geniz eti problemi yaşanıyor demektir. Uykuda meydana gelen bu olumsuz durumların tekrar halinde mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanına gidilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Gökalp Dizdar ilaç tedavisinin işe yaramaması durumunda geniz eti ameliyatının yaptırılması gerektiğini belirtti. Dr. Dizdar sözlerine şöyle devam etti, “Çocuklarda uykuda ortaya çıkan bu sorunlar çocuğun büyüme evresine olumsuz etki eder. Aşırı enerji sarf etmek büyüme hormonlarını etkiler. Bu da büyümesinde gecikmelere neden olur. Uyku kalitesinin düşmesi çocukta çok ciddi bir problemdir ve mutlaka önüne geçilmesi gerekir.” dedi.

Gelişme Çağını Olumsuz Etkiliyor

Çocuğun gelişme çağında oldukça kolay bir ameliyat ile bu sorunun çözülebileceğini dile getiren Dr. Dizdar, ihmal edilmesi dahilinde daha büyük sağlık sorunları ile karşılaşabileceğini belirtti. Uzun yıllar sürecek sağlık sorunları yaşamak yerine erkenden bunun tedbirini alıp çocuğu geniz ameliyatı yaptırmanın her bakımdan büyük bir kolaylık olacağının altını çizdi. 

Dr. Dizdar, çocukta nefes alıp vermede güçlük, gece uykusunda düzensizlik gibi durumlar görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden çocuğu bir uzmana götürmeleri gerektiğini sözlerine eleyerek ameliyat sonrasında birçok sorunun ortadan kalktığını, çocuğun daha rahat nefes aldığını ve uyumada herhangi bir güçlük çekmediğini belirtti.  Çocuklar ameliyat sonrasında 1 hafta gibi kısa bir sürede iyileşerek hayatlarına sağlıklı bir şekilde kaldıkları yerden devam edebiliyorlar.

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/03/2016
Okunma Sayısı:13661
Soru sor