Epidural anestezi normal doğumda uygulanır mı?

Epidural anestezi normal doğumda uygulanır mı?

Bebek bekleyen annelerin akıllarında sorulardan birisi de Epidural anestezinin normal doğumda kullanılıp kullanılamadığı ve bunun bebeğe herhangi bir zarar verip vermeyeceğidir. Epidural anestezi hakkında Özel Meltem Hastanesi Jinekoloğu Op. Dr. Nagehan Bilgili konuyla ilgili akıllara takılan soruları yanıtladı.

Bilinen adıyla belden uyuşturma olan epidural anestezi, normal doğum ya da sezaryen doğum esnasında annenin ağrı hissetmemesi için yapılan bir uyuşturma yöntemidir. Bu anestezi türü genel anesteziden farklıdır. Bu farkın temel nedeni annenin uyanık olması ve etrafındakileri görmesidir. Bu anestezi yöntemi genel anesteziye göre daha güvenli bir uygulamadır.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Op. Dr. Nagehan Bilgili, “Epidural anestezi dediğimiz anestezi türü, spinal anestezi ile birlikte sezaryen doğumlarda kullanılmaktadır. Spinal anestezi türü normal doğumlarda uygulanır. Fakat epidural anestezi normal doğum için oldukça güvenlidir. Biz bunu uyguluyoruz ve bunda hiçbir sakınca görülmemektedir.” dedi.

Epidural Anestezinin Uygulama Şekilleri

Epidural anestezi sezaryen doğumlarda kullanıldığı gibi normal doğumlarda da kullanılıyor. Ancak sadece sezaryen doğumlarda kullanılan spinal anestezi ile birlikte epidural anestezi bir kombinasyon yapılmaktadır. Bununla beraber epidural-spinal bir karışım elde edilmektedir. Bu yalnızca sezaryen operasyonlarda kullanılır, normal doğumlarda uygulanmaz.

Epidural Anestezi Nasıl Uygulanır?

Epidural anestezinin uygulaması hakkında açıklamada bulunan Op. Dr. Nagehan Bilgili, “Çok ince bir kateter yardımı ile belde bulunan ve adına epidural saha denilen yere girilerek lokal anestezi maddeleri enjekte edilir. Anne yan yatar pozisyonda olduğu sırada anestezi doktoru baş parmağı ile epidural bölgeyi tespit eder. Öncelikle anestezik madde enjeksiyonu yapılır. Bu epidural iğnesi girilecek yerde acıyı azaltacaktır. Ardından epidural iğnesi, epidural aralık dediğimiz bölgeye yerleştirilir ve anestezik madde enjekte edilir. Epidural ilaçlar oldukça az kullanıldığından kana karışımı da oldukça az olacaktır. Bu da bebeği etkilemeyecektir.” dedi.

Güncelleme Tarihi:25/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/03/2016
Okunma Sayısı:9535
Soru sor