Epidural anestezi ile şimdi ağrısız normal doğum çok kolay

Epidural anestezi ile şimdi ağrısız normal doğum çok kolay

Anne adaylarının doğum öncesi aklını karıştıran ve ağrı nedeniyle çekindikleri normal doğum, epidural anestezi yöntemi ile hiçbir sıkıntı yaşanmadan yapılabiliyor. Özel Meltem Hastanesi Jinekoloğu Op. Dr. Nagehan Bilgili epidural anestezi hakkında bilinmesi gerekenleri anne adayları için anlattı.

Anne adaylarını normal doğuma teşvik etmek için kampanya başlatan Sağlık Bakanlığı’nın bu girişimini destekleyen Özel Meltem Hastanesi Jinekoloğu Op. Dr. Nagehan Bilgili, annelerin ağrı duyacakları çekincesiyle normal doğuma mesafeli bakmalarına artık gerek olmadığını, epidural anestezi ile artık normal doğumun ağrısız, kolay ve sağlıklı olduğunu kaydetti.

Uyguladıkları bu yöntem hakkında konuşan Op. Dr. Nagehan Bilgili, “Normal doğum esnasında bölgesel yapılan anestezi türüne epidural anestezi diyoruz. Epidural anestezi ile yapılan doğuma yani ağrısız doğuma halk arasında “prenses doğum”da denilmektedir. Anne oturur pozisyondayken belde uygun bölgeye bir iğne ile lokal anestezi uygulanarak uyuşturulur. Ardından epidural aralığa ince plastik bir katater uygulanır. Bu kataterden verilen ilaç ile ağrı algısı ortadan kaldırılır. Yani anne adayı artık ağrı hissetmez. Bu şekilde acı çekmeyen anne doğum sürecine etkin bir şekilde kendisi de dahil olabilir.” dedi.

Kadınlar Doğum Ağrılarından Kurtuluyor

Bu şekilde anne adaylarının hiçbir çekincesinin kalmayacağını belirten Op. Dr. Nagehan Bilgili, “kadınların korkulu kabusu normal doğum sancılarıdır. Hatta pek çok kadın sırf bu ağrılar nedeniyle korkarak sezaryen doğuma yönelmektedir. Uygulanan değişik yöntemler ile ağrıyı ortadan kaldırmaya veya azaltmaya yönelik yapılan işlemlere , 'ağrısız doğum', 'doğum analjezisi' veya 'doğum anestezisi' denmektedir.

Epidural analjezi dediğimiz uygulama en sık kullanılan ve en başarılı yöntem olarak geçer. Üzerinde çok fazla çalışma yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Epidural analjezide ağrının beyne iletilmesini engelleyecek lokal anestezikler yapılmaktadır. Bu şekilde bir duvar misali ağrının beynin iletilmesi engellenmiş olur. Epidural analjezide anne adayı, çocuk doğum uzmanı ve anestezi uzmanı bu sürece dahildir.  Bu sayede anne adayı ağrı veya sızı hissetmeden güvenli ve rahat bir şekilde doğumu gerçekleştirebilmektedir. Doğum sonrası uygulanacak dikişler esnasında da ağrı bu yöntemle engellenmiş olacaktır.” dedi.

Uygulamada herhangi bir felç riski olmadığını kaydeden Op. Dr. Nagehan Bilgili, “Uygulamayı omuriliğin etrafındaki sıvının dışında bulunan kalın zarın dış tarafında yapıyoruz. Yani omurilik ya da sinirlere direkt olarak bir temas söz konusu değildir. Fakat işlem esnasında ağrıyı kaybetme amaçlı hareket kabiliyeti de bir süre kaybolabilmektedir. Anne adayı bacaklarının bir süre hissetmeyebilir. “Felç yapma” dediğimiz ifade yalnızca buna istinaden gelir. Bu hissetmeme durumu ise ortalama 1-2 saat sonra ortadan kalkacaktır.” dedi.

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/03/2016
Okunma Sayısı:13395
Soru sor