Domuz Gribi Testi Hastanemizde Yapılmaktadır

Domuz Gribi Testi Hastanemizde Yapılmaktadır
Her yıl milyonlarca insanı etkileyen bir solunum yolu enfeksiyonu olan grip, hastaneye yatışı gerektirecek kadar ağır hastalık tablolarına neden olabiliyor. Gripler influenza adı verilen bir virüs yoluyla bulaşır. Bu virüslerin çok çesitli mutasyona ugramış tipleri vardır. Her yıl bu virüsler genetik mutasyon geçirerek farklılaşırlar. 
 
Bu gribin mutasyona ugramış halinden biri olan domuz gribi (İnfluenza A H1N1) 2009 yılında dünya genelinde büyük bir salgın yaptı. Şu anda bu virüs ülkemizde yer yer görülmekte ve ölümcül vakalarla sonuçlanmaktadır. Domuz gribi dediğimiz bu virüs öksürük, hapşırık ile havadan, etraftaki eşyalara sürülen eller ağıza ve göze sürüldüğünde bulaşır.
 
Domuz gribinin kuluçka süresi 1-4 gün arasında en fazla ise 7 gündür.

Sağlık Bakanlığı'nın Bilgi Notu

 
Sağlık Bakanlığı grip hastalığı ile ilgili olarak illere bilgi notu açıkladı. Risk altındaki kişiler ve sağlık personeline yönelik bu bilgileri aşağıda yayınlıyoruz:
 
Grip, Influenza adı verilen bir virus tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. 
 
Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. 
 
Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır. 
 
Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları, öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır. 
 
Belirtileri; yüksek ateş, titreme, halsizlik, kas ağrısı, baş ve boğaz ağrısı, öksürüktür. Bazen ishal, bulantı-kusma da olabilir. Korunmak için, kapalı ortamların sık sık havalandırılması, gripli kişilerin kalabalık ortamlardan uzak durması, sık sık ellerin yıkanması gereklidir. Burundan alınan sürüntüden test yapılır.
 
Belirtiler Grip Soğuk algınlığı
Ateş 3-4  gün süren yüksek ateş Nadir,  hafif
Baş ağrısı Bazen şiddetli Nadir
Kas ağrısı Genellikle şiddetli Hafif
Halsizlik 2-3 hafta sürebilir Hafif
Burun akıntısı Bazen Sık
Boğaz ağrısı Bazen Sık
Hayati tehlike Var Yok
Aşı ile korunma Var Yok
Güncelleme Tarihi:26/04/2024
Yayınlama Tarihi:31/03/2015
Okunma Sayısı:13212
Soru sor