Çocuklarda geniz eti probleminde tedavi zamanlaması önemlidir

Çocuklarda geniz eti probleminde tedavi zamanlaması önemlidir

Çocuklarda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından birisi olan geniz eti problemi ve tedavisi hakkında Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Gökalp Dizdar  önemli açıklamalarda bulundu.

Burun boşluğunun arka kısmında bulunan ve vücudu enfeksiyonlara karşı korumakla görevli olan lenfo epitelyal dokulara toplumda geniz eti denilmektedir. Geniz eti dediğimiz oluşum dışarıdan görülmez. Her çocukta bulunan geniz eti yutak bölümünü kapatarak burun tıkanıklığına neden olabilir. Bu gibi durumlarda çocuğun yaşam kalitesini düşüren ve hayatını olumsuz etkileyen uykuda nefes güçlüğü, ağız akıntısı, hırıltılı soluma gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Çocuğunuz Gece Rahat Uyuyamıyorsa Mutlaka Kontrole Götürün

Burun tıkanıklığı beraberinde, ağızdan soluma, ağız açık uyuma, horlama, hırıltı, genizden konuşma, sürekli kendini tekrarlayan burun akıntısı gibi durumları beraberinde getirmektedir. Bu gibi durumlarla çocukta uyku bozuklukları, iştahsızlık, uykudan sıçrayarak uyanma, sabahları yorgun olma, sinüzit veya orta kulak iltihaplarına maruz kalır diyen Dr. Gökalp Dizdar, “Büyüme ve gelişmede gerilik, orta kulak iltihapları, işitme kayıpları, çene gelişim bozuklukları da görülebilir.” diye ekledi.

Bu nedenle bu gibi belirtiler varsa çocuğun mutlaka bir kontrolden geçirilmesi gerekmektedir. İleride daha büyük sağlık problemlerine yol açmadan erkenden tedavi edilmesi önemlidir.

Sürekli Grip Oluyorsanız Dikkat!

Her geniz eti ameliyat edilecek diye bir şey yoktur. Geniz eti mikroplar nedeniyle iltihaplanır ve büyüme gösterir. Bu gibi durumlarda öncelikle ilaç tedavisinin uygulanması yerinde olacaktır. Medikal tedavi ile enfeksiyonlar kontrol altına alınır ve geniz etinde küçülme görülür. Ancak bununla birlikte sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonları geniz etinde sürekli bir büyümeye neden olur. Bu durumda küçülme olanaksız hale gelir. Bu gibi durumlar çocuğun sürekli uyku bozukluğuna ve büyüme gelişiminde negatif durumların ortaya çıkmasına neden olur ki bu durumda cerrahi müdahaleye yönlenme de fayda olacaktır.

Tedavi Yöntemi Doğru Seçilmelidir

Tedavi yönteminin doğru seçilmesi gerektiğini belirten Dr. Dizdar, “şayet medikal tedavi cevap vermiyorsa bu konuda ısrarcı olmamak gerekir ve derhal cerrahi müdahaleye başvurulmalıdır. Çocukta ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ortalama yarım saat sürer. Hemen her ameliyatta olduğu gibi geniz eti ameliyatından sonra da enfeksiyon veya kanama gibi durumlar oluşabilir. Ancak günümüzde cerrahi yöntemlerin gelişmesi ile birlikte böyle bir problem yok denecek az görülmektedir.” dedi.

Çocukları Sigara Dumanından Uzak Tutun

Çocukların sigara dumanına maruz kalması ile birlikte geniz etinde büyüme meydana geldiğini belirten Dr. Gökalp Dizdar, “Geniz eti ameliyatı ağız içinden yapılacaktır ve kesi olmayacaktır. Çocuğu aynı gün taburcu ediyoruz ve hafif bir diyet öneriyoruz. Nadir olarak karşılaşılsa bile alınmış olan geniz etinin dokusu içinde bulunduğu kötü ortama göre, yani sigara içilen ortam, kötü hijyen, yakın temas gibi durumlarda tekrar büyümeye nende olabilir.” dedi.

Burun solunumu ile çocuğun yaşam kalitesinin yeniden artacağını belirten Dr. Dizdar, “Düzelen solunum ile çocuğun iştahı düzelir, uyku sorunu ortadan kalktığı için gün içerisinde yorgunluk gibi durumları olmayacaktır. Okulda konsantre sorunları yaşamaz,  huzuru yeniden gelir. Geniz eti alınma işleminden sonra ileride geçirebileceği üst solunum yolu enfeksiyonları bu şekilde en aza indirilmiş olacaktır.” dedi.

Güncelleme Tarihi:23/04/2024
Yayınlama Tarihi:22/03/2016
Okunma Sayısı:8519
Soru sor