Burun tıkanıklığını hafife almayın

Burun tıkanıklığını hafife almayın

Özellikle kış aylarında burun tıkanıklıkları için normal hastalık süreci desek de uzun vadeli burun tıkanıklıklarının önemsenmesi ve mutlaka bir uzman doktora danışılması gerekiyor. Konu hakkında konuşan Özel Meltem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Burun kemiğinin eğrilmesi, burun etlerinin büyümesi gibi durumlar burun tıkanıklıklarına neden oluyor. Ancak bu tıkanıklık pek çok nedene aynı anda bağlı gelişebilir. Çocuklarda burun tıkanıklığının yaşanmasının en büyük nedenlerinden birisinin geniz eti büyümesi olduğunu söyleyen Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi “Burun eti ısıtma görevi görmekte, ancak sigara içenlerde veya alerjisi olanlarda et çok fazla büyüme gösteriyor. Bu etkileri ilk olarak medikal yöntemlerle ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Şayet et küçülmezse ve olumlu sonuç alamazsan burun etlerini oldukça basit bir yöntemler 15 dakikalık bir süreçte tamponsuz küçültüyoruz.” dedi. Eskiden tampon kullanıldığını ancak artık silikon kılıflar kullanıldığını sözlerine ekleyen Dr. Kepekçi hastanın hiç hastanede kalmasına gerek kalmadan yarım saatlik bir süreçte tedavinin tamamlandığını aktardı. “Tedavi sonrası hastada herhangi bir şişlik, morluk olmuyor. Aynı gün taburcu ediyoruz ve hayatına kaldığı yerden devam ediyor” diyerek ekledi.

Burun Tıkanıklığı Ciddiye Alınmalı

Burun tıkanıklığının görmezden gelinmemesi gerektiğini belirten Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi bu tıkanıklıların ciddi hastalıklara işaret olabileceğini de sözlerine ekledi. Burun tıkanıklığının meydana getirebileceği olumsuz etkiler sayan Dr. Kepekçi, “Burun tıkanıklığı; sağ kalp yetmezliği, tansiyon, akciğer hastalıkları gibi pek çok soruna davetiye çıkarabilir. O sebeple burun tıkanıklığının ihmal edilmemesi gerektiğinin altını tekrar çiziyoruz. Burun tıkanıklığı ayrıca gece uykuda horlama ve uyku apnesi gibi durumları da meydana getirebilir.” dedi.

Burun tıkanıklığının sinsi hastalıklar olabileceğini belirten Dr. Kepekçi, “Burun eğrilikler, burun kemiği kırıkları uzun vadede ciddi sorunlar oluşturabilirler. Burun kemiği zayıftır ve havada durur. Tedavi edilmediği takdirde o şekilde kaynayacaktır ve burun eğri kalacaktır.   Burun kemiği kırıldığı takdirde derhal tedavi edilmelidir. Bazı kişiler bu sorunu görmezden gelerek kırık burunla yaşamaya çalışıyorlar. Bu çok yanlıştır. Bu durum uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına kapı açmaktadır. Şayet tanı konmuşsa ve ameliyat olmazsa olmaz ise mutlaka operasyona girilmelidir. Bu durumu ertelemek süreci daha da sıkıntıya sokacaktır.” dedi.

Güncelleme Tarihi:20/04/2024
Yayınlama Tarihi:04/02/2016
Okunma Sayısı:8795
Soru sor