Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatında Zamanlamaya Dikkat

Bademcik ve Geniz Eti Ameliyatında Zamanlamaya Dikkat

Bademcik ve geniz eti ameliyatı günümüzdeki imkanlarla oldukça kolay bir süreçte gerçekleştirilmektedir. Ancak bademcik ve geniz eti ameliyatı için uygun bir zaman dilimi vardır ki bu zaman diliminin gözden kaçırılmaması gerekir. Özel Meltem Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Gökalp Dizdar bu sürece dair önemli bilgiler verdi.

Bademcik dediğimiz oluşum boğazda bulunan dil kökünün her iki yanında yerleşmiş olan iki adet lenf dokusundan meydana gelmektedir. Bademcikler bağışıklık sisteminin bir parçası da olduklarından önemlidirler. Kişinin ağız yolundan girebileceği mikroplara karşı bağışıklık sistemini uyarırlar. Bu uyarım ile birlikte ilk savunma mekanizması devreye girer.

Geniz eti yani “Adenoid” dediğimiz oluşum ise geniz bölgesinin yüzeyinde bademciğe benzeyen yumuşak damağın arkasında yer alan bir bağışıklık dokusudur. Bademciklerin hemen üstünde ve burun deliklerinin en arka kısmında yer geniz eti, insan bünyesinde doğuştan mevcuttur. İnsanda ortalama 3-6 yaş arasında belirgin bir büyüme göstermektedirler. Büyümeleri ise 7 yaş civarında durur. 10 yaşından sonra küçülme gözlemlenir. Kişinin ergenlik döneminde farkedilemeyecek kadar küçülme gösterirler.

Op. Dr. Gökalp Dizdar, geniz eti ve bademciklerin büyüme göstermesi durumunda kontrol edilmesi güç problemlerin meydna çıkabileceğini söylüyor ve bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi için mutlak suretle alınmalarının gerektiğinin altını çiziyor.

Soru: Çocuklarda bademcikler alındıktan sonra bağışıklık siteminde zayıflama oluyor mu?

Dr. Dizdar: Bademciklerin bağışıklık sisteminin çok küçük bir kısmını oluşturduklarını dile getiriyor ve alınma işleminden sonra çocuklarda dil kökü ve gırtlak girişinde bulunan diğer lenf dokularının kısmen büyüyüp bu görevi üstlendiklerini belirtiyor. Ayrıca bu konuda kafası karışık ailelere bir de tavsiye veriyor; “bademcikleri alınan çocukların alınmayan çocuklara kıyasla boğaz enfeksiyonu sıklığında düşme meydana geldiği gözlemlenmiştir. Bu nedenle bu ameliyatın çocuğun sağlığı açısından önemi yadsınamaz.”

Soru: Geniz eti ve bademcik hastalıkları ne gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olur?

Op. Dr. Dizdar boyutunda artış olan geniz eti ve bademciklerin pek çok sağlık sorununa kapı açtığını belirtiyor. Bunlar arasında;

  • Sürekli ve dinmeyen burun akıntısı
  • burunda tıkanıklık
  • uyku sorunları
  • kulakta sıvı birikimi, işitme kaybı gibi sorunlar
  • dişte çürükler meydana gelmesi
  • horlama
  • konuşmada bozukluklar
  • yutkunma güçlüğü
  • uykuda solunumun bir süre durması anlamına gelen uyku apnesi
  • dudak ve ağızda kuruluk
  • boyunda şişmeler gibi semptomlar vardır.

Soru: Bademciklerin alınması için doğru zaman nedir? 

Çocuğun sağlıklı olarak gelişimini devam ettirebilmesi ve apne oluşmasını engellemek için bademcikler geniz etiyle birlikte alınması gerektiğini belirten Op. Dr. Dizdar bunun nedenini vücudun oksijensiz kalması ile çocuğun gelişiminin geri kalabileceğine, konsantrasyon güçlüğü, okul başarısında düşüklük, üşengeçlik, halsizlik, gün içerisinde uyuşukluk ve bazı davranış bozukluklarının baş göstermesine bağlıyor.

Kendini Tekrarlayan Boğaz Enfeksiyonlarına Dikkat

Op. Dr. Gökalp Dizdar bademciklerin alınmasını gerektiren diğer bir durumun sürekli tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olduğunun altını çiziyor. Dizdar: “Bademcik enfeksiyonları şayet sık bir şekilde kendisini tekrarlıyorsa bademciklerin boyutlarının hiçbir önemi yoktur ve bademcikler küçük de olsa mutlaka alınması gerekir. Bu noktada önemli bir husus dile getirmekte fayda vardır; bademciklerin alınması çocuğun sık bademcik enfeksiyonu olmasını engelleyecektir. Bununla birlikte havale, akut romatizmal ateş, akut poststreptokoksik glomerülonefrit gibi olumsuz durumlar azalacaktır. Ancak elbette çocuk her sağlıklı çocuk gibi nezle ve gribal hastalıkları geçirecektir.

Yarıyıl Tatili En Uygun Zaman

Solunum sıkıntısına sebebiyet veren, büyüme gösteren büyük geniz etinin alınma işleminin çocuğun 6. ayından itibaren yapılabileceğini belirten Op. Dr. Dizdar hava şartları göz önünde bulundurulduğunda ve okul çağındaki çocukların derslerinden geri kalmamaları için en uygun zamanın yarıyıl tatili süreci olduğunu belirtiyor.

Güncelleme Tarihi:19/04/2024
Yayınlama Tarihi:14/01/2016
Okunma Sayısı:9740
Soru sor