Bademcik iltihaplanması kabusuna çözüm!

Bademcik iltihaplanması kabusuna çözüm!

Bademcikler, boğazımızın her iki yanında bulunan yapılardır. Bademcikler, boğaza giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalarlar ve bedenin mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretirler. Bademcikleri, çocuğunuzun boğazına bir fenerle bakarak görebilirsiniz.

Bademcik hastalıkları çocuk yaş grubu problemi olarak bilinmekle beraber yetişkin içinde aynı kurallar geçerlidir. Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir ciddi sağlık sorunu olmayan yetişkinlerde de bademcik ameliyatı uygulanmaktadır. Alt yaş sınırı zorunlu haller dışında 4-5 yaş olarak belirlenmiştir. Üst yaş sınırını saptamak olası değildir. Genel olarak ileri yaşlarda bu hastalığın görülme oranı düşüktür ve çoğu zaman kolay çözümler tercih edilmektedir

Bademcik iltihabı (tonsillit) nedir ?

Bademcik iltihabı, bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda gelişir. Eğer çocuğunuzda sık yenilenen bademcik iltihabı varsa, doktorunuz bademciklerin alınmasını önerebilir. Yılda altı ya da daha çok sayıda, doktor tarafından teşhis edilmiş bademcik iltihaplanması ameliyat için gerekçe oluşturabilir. 

Sık sık iltihaplanmaları sebebiyle savunma görevi yapamaz duruma gelmiş, hatta çocuğunuzun sağlığına zarar vermeye başlamış olan bademciklerin alınması müzmin ilihaplı bademciklerin vücutta kalmasından daha az risklidir.
Çocuklar bademcikleri alındıktan sonra daha sık hastalanmazlar; zira, vücutta bademcik gibi görev yapan diğer dokular mikroplarla savaşan maddeleri yeteri kadar üretebilirler.

Kesin ameliyatı gerektiren durumlar nelerdir?

Üst solunum yolunun bademcik ve geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak tıkanması
Bademcik etrafında apse (Peritonsiller apse)
Kötü huylu tümör şüphesi
Çene yapısını bozan geniz eti ve bademcik büyümeleri.
Müzmin (kronik) bademcik iltihabının tedavisi: Ameliyat ne zaman gerekmektedir?
Antibiyotikler vasıtası ile artık her bademcik iltihabının standart tedavisi, eskiden olduğu gibi ameliyat değildir. Ancak, sık tekrar eden boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı durumunda bunu bir doktorun değerlendirmesi gerekir. Doktorunuz streptokok enfeksiyonu olup olmadığını araştırmak üzere boğaz kültürü yapılmasını isteyebilir. Streptokoklar, iltihaplanmaya neden olan bakteri türü mikroplardır. Bakterilerin yol açtığı iltihaplarda da antibiyotik tedavisi iyi sonuç verir. 

Doktorunuz aşağıdaki durumlardan biri ya da birkaçının bulunması durumunda bademcik ameliyatı önerebilir :

Göreceli ölçütlerin en başta sık tekrarlayan bademcik enfeksiyonları gelmektedir. 
Bademcik ameliyatlarının %40'ı bu nedenden dolayı yapılmaktadır.
Son bir yılda 7 defa ya da son iki yılda yıl başına 5 'şer defa ya da son üç yılda yıl başına 3 'er defa yada daha sık ateşli bademcik iltihaplanması geçirilmesi
Difteri (Kuş palazı) mikrobu taşıyıcıları
Kalp kapak bozukluğu olan kişiler.
Bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık orta kulak iltihabı geçirilmesi.

Bu gibi durumlarda kronik bademcik iltihaplanması olarak adlandırılır. Çözümünde cerrahi tedavisi tavsiye edilir ve planlanlamalar yapılır.

Bademcik ameliyatında :

Çocuğunuz, genel anestezi verilerek uyutulacaktır. Bu, amliyatın bir ameliyathanede yapılacağı ve çocuğunuzun ameliyat sırasında bir anestezi uzmanı tarafından izleneceği anlamını taşır. 

Çocuğunuz aşağı yukarı 20-30 dakika süreyle uyuyacaktır.
Cerrah, bademcikleri çocuğunuzun ağzının içinden alacaktır. Bademcik ameliyatı için deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur. 
Cerrah, bademcikleri bulundukları yerden bazı kesiler yaparak çıkartacak ve kanamayı durduracaktır. 
Çocuğunuz uyanma odasında ayılacaktır. 
Solunum güçlüğü ya da kanama belirtisi olması durumunda yenile ameliyathaneye alınması gerekebilir. 
Genellikle hastanede toplam kalış süresi 5-10 saat arasında olmaktadır. 
Yeterli sıvı gıda almaya başlamayan, 3 yaşın altında olan ve bayılma nöbetleri gibi sürekli bir hastalığı bulunan çocuklar hastanede bir gece kalacaktır.



Bademcik ameliyatı fiyatları:

Bademcik ameliyatı yapan hastaneler 'den birisi olarak sizlere hizmet vermekteyiz. Bademcik ameliyatı ve diğer tüm sorularınız için 0212 644 22 00 çağrı merkezimizden bizlere ulaşabilirsiniz. Arzu ederseniz sol tarafta bulunan "hemen sorun" formundan ekibimize sorunuzu bırakabilir ve gün içinde size dönüş yapılmasını bekleyebilirsiniz

Güncelleme Tarihi:24/04/2024
Yayınlama Tarihi:11/11/2014
Okunma Sayısı:14920
Soru sor